expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

МАГИСТРАЛА "ХЕМУС"

Магистрала "Хемус" има стратегическо значение за развитието на 43.7% от територията на България, включваща три от районите на ниво 2 – Северозападен, Северен централен и Североизточен, и 37.5% от населението й. Магистрала "Хемус" ще подобри транспортната достъпност до главните полюси на растеж в Северна България - Варна, Плевен, Русе и Велико Търново, както и до вторичните полюси на растеж - Габрово, Добрич, Шумен и Силистра.

Дунав мост 2 при Видин, както и пускането в експлоатация на нови фериботни връзки в българския участък на река Дунав превръщат "Хемус" в довеждаща пътна артерия на трафик към коридор 4 и коридор 9 и дистрибутор на трафик към новите фериботни връзки по дунавския бряг и. На базата на новосъздадената инфраструктура се предполага значително нарастване на трафика в участъка Ботевград - Велико Търново.

Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената транспортна достъпност чрез магистрала "Хемус", е 2.9 млн. души. Северна България обхваща трите най-бедни региона на страната, които са и едни от най-изостаналите в икономическо развитие на територията на Европейския съюз, с най-нисък БВП на глава от населението, изолирани на юг от Стара планина и на север от река Дунав.

В зоната на влияние на автомагистралата се произвеждат 30.4% от брутния вътрешен продукт на България.
Магистралата ще способства за по-пълноценното и ефективно използване на потенциала на дунавското крайбрежие и на северната половина на черноморското крайбрежие на страната.
Доизграждането на магистрала "Хемус" ще създаде допълнителна добавена стойност за регионите и условия за динамичен икономически растеж, в това число за засилване на външнотърговските връзки и сътрудничеството със съседните страни и региони.

Общата дължина на автомагистрала "Хемус" е 433 км. Изградени са 147 км. За доизграждане остават 286 км. Прогнозната стойност на строителството е 1.25 млрд.



Няма коментари:

Публикуване на коментар