expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

НЕ ПЛУВАЙ СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО (ТРЕНДА) НА ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ

Като гледа оживената глъчка на борсовия под, непрекъснатата смяна на символи и цифри и самоуверените дилъри човек остава с впечатлението, че Уолстрийт е свят на свръхчовеци, където царуват целесъобразност и пресметливост. Зад безупречния външен вид, сложния борсов жаргон и самодоволните коментари обаче стоят съвсем реални, обикновени хора.

И според техническите анализатори не новините и математическите модели, а техните субективни решения стоят в основата на пазарните движения. Техническият анализ подхожда към фондовия пазар от психологическа гледна точка.

В литературата той бива определян като "опит да се използват повтарящи се и предвидими модели на движение на цените за извличане на търговски печалби". Това определение обаче е някак непълно и едностранчиво.

Техническият анализатор се концентрира върху самия пазар и се опитва да предусети посоката, в която той ще поеме и начина, по който останалите участници ще реагират на всяка нова информация. От негова гледна точка важна е не самата информация, а тълкуванието което ще й даде мнозинството участници на пазара.

Така например след като на 3 януари 2001г. Федералният резерв намали лихвените проценти с 50 базисни пункта (0.5%) Dow Jones се покачи с 300 точки (2.8%), а технологичният индекс Nasdaq – с цели 327 (14.1%). При следващото такова намаляване на лихвите на 31 януари Dow Jones остана непроменен, а Nasdaq се понижи с 66 пункта.

Една и съща новина – две противоположни реакции. Основен обект на изследване при техническия анализ е графиката на движението на цените: тя отразява както миналото на пазара, така и бъдещите тенденции, които с в процес на развитие. Традиционният технически анализ работи с понятията ценови тренд (тенденция), нива на подкрепа и съпротива, графични фигури като глава и рамене, възходящи и низходящи триъгълници, клинове и др.

Така например от миналия ноември индексът Dow Jones се движи в "канал", като нарастването му среща съпротива на нива 11000 пункта, а спадането му се преустановява на 10200 пункта – ниво на подкрепа. При пробив нагоре индексът най-вероятно ще достигне 11800 пункта, а при пробив надолу – 9400 пункта.

Използват се и множество индикатори, които показват силата на протичащите ценови движения и дават сигнали за покупка, продажба или промяна на тренда. Сред най- популярните са обема, подвижните средни, индексът на относителната сила, отношението между опциите за покупка и тези за продажба.

От една година насам акциите на Philip Morris са във възходящ тренд, като всеки нов връх и всяко следващо дъно са по-високи от предишните. От септември 2000г. цената винаги се е намирала над 50-дневната подвижна средна, но индексът на относителната сила показва "задъхване" на възходящото движение. В момента Philip Morris се търгува на 46.5 долара, като преди година е бил 20 долара. По-сериозен сигнал за обръщане на тенденцията може да бъде даден, ако цената спадне под 38.75 долара.

Съществуват множество теории в областта на техническия анализ, макар последователите му да го наричат "повече изкуство отколкото наука". Най-ранна е теорията на Дау, според която на пазара действат главни, второстепенни и малки трендове, които могат да бъдат разкрити на графиката преди да са се развили напълно и да бъдат използвани за извличане на печалби.

Най-модерна е вълновата теория на Елиът. Тя гласи че движенията на цените на акциите се определят от вълни на оптимизъм и песимизъм сред участниците на пазара. Всяко движение по посока на основния тренд се състои от пет последователни вълни на оптимизъм и песимизъм, последвани от корекция в обратната посока, състояща се от три вълни. Този базисен модел се повтаря на всяко ниво – от ежеминутните трепкания на цените до десетилетните трендове.

Последователите на техническия анализ съвсем не отхвърлят постиженията на алтернативния подход. Много от тях ползват "фундаментална" информация и са на мнение, че цените в крайна сметка достигат нивата, определени от фундаменталните фактори.



Няма коментари:

Публикуване на коментар