expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ПРЕДИМСТВАТА НА ГОЛЕМИТЕ ЧИСЛА ПРИ БОРСОВАТА ТЪРГОВИЯ

Грамотните инвеститори не се задоволяват с мизерните проценти, получавана от банковите депозити, а търсят начини да вложат парите си в по-високодоходни книжа. Те обаче често се сблъскват с проблема на малкия човек: гювеч има, но за големите батковци.

Докато с акции на международните капиталови пазари може да се играе и с 1000 долара, то за да купиш изгодно държавни или корпоративни облигации ти трябват поне 20 000, и то за една сделка. Много хора на запад могат да си позволят такава цифра, но нали в портфейла освен книжа с фиксирана доходност трябва да има и акции, и кеш, и застрахователни полици... За да решат този проблем многото на брой малки инвеститори обикновено се обединяват и създават инвестиционен фонд.

По този начин те получават едновременно достъп до скъпите пазари и икономии от разходите по сделките, защото не е все едно дали при 15 долара комисионна ще купиш 50 или 5000 акции. Всеки участник в инвестиционен фонд участва в печалбите и загубите според размера на парите, които е внесъл.

Управлението на фонда обикновено се поверява на опитни финансови експерти или на реномирани финансови къщи като Morgan Chase, Merill Lynch и Nomura. Те получават възнаграждение като процент от реализираните доходи на фонда, а в някои случаи като удържат 1-2% първоначална такса от желаещите да се включат.

Различната толерантност на инвеститорите към риска е причина да съществуват фондове с най-разнообразни комбинации от активи. За тези, които не са склонни да поемат много риск, са предназначени фондовете, които инвестират предимно в държавни ценни книжа и облигации. По презумпция те би трябвало да носят и по-ниска доходност, но ако ги управляват добри експерти, това може и да не е така. Например Invesco Gilt Fund носи на своите вложители 9% ежегодно от 1995г. насам при положение, че ливите по държавните ценни книжа, в които фондът инвестира, през нито една от тези години не са надвишавали 6%! Други фондове са специализирани в инвестиции на фондовите борси, като акциите заемат над 70% от активите им.

Съществуват инвестиционни фондове, предназначени само за Европейския съюз, азиатските тигри, или нововъзникващите пазари, какъвто е и България. Един особен тип инвестиционни фондове печелят дори и когато финансовите пазари са в депресия. Те участват както в покупки на акции, така и в къси продажби, фючърси и опции, което им позволява да правят пари дори от такива трагични събития като атентата в Ню Йорк преди 20 г..

Много от финансовите къщи, които управляват парите на малките инвеститори, са изградили цели "семейства" от фондове. Те могат да задоволят дори и най-претенциозните вложители по отношение на предлаганата доходност, ликвидност, времетраене и място на инвестицията. Най-известните от тях са Vanguard, Fidelity, Value Line и Prudential. С помощта на личния си финансов консултант лесно можете да насочите парите си към тях и от България.




Няма коментари:

Публикуване на коментар