expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

УМЕНИЕТО ДА СЕ ИЗЧАКВА НА КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ

Парите са семето на парите – това отдавна са установили разумните инвеститори на Запад. Докато нашият бай Иван се чуди къде да скъта спестените левчета от продадените гергьовски агнета: в банката или в глинено гърне под ябълката, неговият връстник Джон внимателно обмисля своите инвестиции с помощта на личния си финансов консултант.

През последните години американците държат все по-малко и по-малко пари в брой или в банката. От 1989г. досега делът на този вид вложения е намалял наполовина и днес едва около 10% от богатството на американеца е депозирано в банка. Всеки се стреми да получи значително по-голямата доходност, която предлагат държавните ценни книжа, корпоративните облигации, инвестиционните фондове, различните форми на доверително управление и фондовата борса.

Все повече и повече обикновени хора управляват самостоятелно парите си, като ползват услугите на финансови консултанти. Поръчки за покупки и продажби на ценни книжа се подават от домове, офиси, хотели, летища – практически от всяко място, което разполага с подходящи комуникации. Резултатът е повече от задоволителен: благодарение на сделките с ценни книжа през последните десет години броят на милиардерите в САЩ нарасна от 200 на повече от 450, а един на всеки 50 души е милионер!

В САЩ имa цяла индустрия, чиято задача е да подпомага инвеститорите при избора на най-подходящо място за влагането на парите им. Докато бай Иван получава оскъдна финансова информация само когато ходи в пощата да си взима пенсията, сър Джон може да разчита на компетентното мнение на мастити анализатори като Аби Коен от Goldman Sachs и Пол Черни от Standard&Poor's. Всяка от големите инвестиционни банки предлага еталонен портфейл с най-подходящото според нея съотношение между кеш, ДЦК, облигации, акции и други финансови продукти.

Преди последното сериозно покачване на борсите въпросната Аби Коен препоръча на инвеститорите да увеличат дела на акциите в портфейлите си от 63 на 75%. У нас също има доста добре подготвени специалисти, които могат да ви окажат адекватна помощ ако решите да развържете парите си. Ако поискате такава услуга от банка на вас едва ли ще погледнат сериозно, ако не носите със себе си поне 50 000 от зелената валута. Но в немалкото финансови къщи и лицензирани инвестиционни посредници ще бъдете добре посрещнати дори със скромните 1000 долара.




Няма коментари:

Публикуване на коментар