expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

КАК ДА ПЕЧЕЛИТЕ ОТ ПРОГНОЗИТЕ НА ПАЗАРА

Най-трудната част от инвестирането на международните капиталови пазари е решението коя акция да продадем, от каква цена и къде да си теглим печалбата. То изисква добро познаване на фондовия пазар и умения да се анализира графиката на движение на цената на избраната акция.

Обикновените инвеститори обаче нямат достатъчно квалификация и време, за да правят такива анализи. Реномираните инвестиционни посредници правят анализи на компании, но за инвеститора не е достатъчно да се каже, че една фирма е добра или че има отлични перспективи за растеж. А много от нашите финансови къщи могат да предложат само това, и то срещу солидно възнаграждение. В същото време анализите за движението на основните борсови индекси Dow Jones, Nasdaq и Standard and Poor's500 са напълно безплатни и се публикуват всяка седмица във финансовата преса и ежедневно в интернет-сайтовете на най-големите инвестиционни посредници. Как можем да се възползваме от тези прогнози?

Когато решим да следим анализите на някой финансов експерт и открием, че той познава движенията на пазара в 60-80% от случаите, ние можем да използваме тази информация, за да печелим. Това става благодарение на съществуването на две изкуствени акции – DIA и QQQ. DIA (Diamonds Trust Series 1) плътно следва движението на големия индустриален индекс Dow Jones, а QQQ ( Nasdaq 100 Trust) е "сянката" на 100-те най-големи акции от технологичния Nasdaq Composite index. Ако разполагаме с качествена прогноза за движението на някой от тези борсови индекси можем да купуваме и продаваме DIA или QQQ и да печелим буквално "на гърба" на анализатора. Не всяка прогноза обаче може да ни свърши работа. На първо място е необходимо прогнозата да е конкретна – т.е. да казва с колко точно се очаква да се покачи или спадне индексът и кога ще стане това. И ако не се случи прогнозираното, какво друго може да се случи. 

Общи прогнози от рода на "Индексът ще върви нагоре..." или "Може да се очаква активна търговия..." нямат стойност. Следващото условие е прогнозата да е регулярна, т.е. да се подновява редовно на страниците на финансовия вестник или на интернет-сайта. Това е необходимо, за да сме сигурни, че анализаторът непрекъснато е в крак с пазара и във всеки един момент може да забележи промяна на тенденцията и да ни алармира чрез анализите си. И последното условие е да можем да разбираме посланието, което обикновено е скрито зад сложен борсов жаргон. Това става чрез четене на подходяща литература и посещение на часовете за свободен достъп, които някои финансови къщи са предвидили. Интересуващите ни въпроси можем да зададем и пряко на анализатора, ако след името му във вестника или интернет-сайта има оставен телефон или e-mail.




Няма коментари:

Публикуване на коментар