expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

НИКОГА НЕ ИГРАЙТЕ СРЕЩУ ТРЕНДА НА КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ

При участието на международните капиталови пазари има две възможни стратегии. Едната избират инвеститорите, които залагат на покупката на акции на добри компании с перспектива за бързо разрастване. Те очакват да спечелят от покачването на цените на акциите и са готови да изчакат шест месеца и дори една година, за да се осъществи това. По-дългосрочните играчи изчакват дори няколко години.

Другият вариант е да се участва по-активно на борсата като се заемат краткосрочни позиции за не повече от месец-два и се играе и в двете посоки: при очакване за повишение на цените се купува, а когато индексите тръгнат надолу се продава накъсо. И при двете стратегии е важно да се изпълнява едно условие: никога не играйте срещу основната посока на движение на борсовите индекси. Как да разпознаете главната посока на движение на цените на акциите?

Започнете с по-голямата картина, като от своя финансов консултант се информирате за състоянието на фондовите борси през последните няколко години. Той ще ви каже дали посоката на движение на борсовите индекси е нагоре, надолу или настрани. След това е добре да погледнете графиката за последната 1 година на Dow Jones или Nаsdaq, ако смятате да търгувате с технологична акция. За целта можете да ползвате сайта www.prophetfinance.com или www.quote.com.

На тази графика трябва да се помъчите да разпознаете какво е основното движение и в кой негов етап се намира фондовият пазар в момента. Кой е ключът към разгадаването на тази тайна? Установено е, че цените на акциите не се движат хаотично, както изглежда на пръв поглед, а пулсират в определен ритъм.

Когато се развива основно движение ритъмът включва три последователни поскъпвания (или поевтинявания, ако движението е надолу), разделени от две връщания в обратната посока, наречени "корекции". Обикновено при първото поскъпване се включват по-проницателните инвеститори, по време на неговата корекция упоритите привърженици на стария тренд повтарят "нали ви казахме, че това е временно", следващото поскъпване обикновено е най-мощно и в него се включва основната маса инвеститори, втората корекция е предизвикана от затварянето на печелившите позиции на по-проницателните и финалното трето поскъпване обикновено става капан за най-скептично настроените, които са си казали "май наистина акциите тръгват нагоре" точно когато предстои те да поевтинеят, за да коригирят цялото поскъпване от началото.

Когато забележите тази последователност от 5 вълни, значи е твърде вероятно да сте напипали пулса на пазара. Защото след като акциите се продвижат известно време в противоположна на тях посока, ще последват нови пет, в които и вие можете да се включите още от първото поскъпване.

Грешката, която много инвеститори правят, е че се опитват да играят не на трите последователни поскъпвания, а на двете корективни поевтинявания, и така застават срещу основната посока на движение на цените. А това неминуемо е свързано с реализирането на загуба. Правилото да не се върви срещу пазара важи с по-голяма сила за падащи пазари, отколкото за възходящи. Защото когато пазарът е надолу 90% от акциите поевтиняват и практически е въпрос на истински майсторлък да се намери подходяща акция за покупка. Когато пазарът се движи нагоре около 70% от акциите участват в поскъпването и има по-голям шанс да се намери нещо подходящо за къса продажба.




Няма коментари:

Публикуване на коментар