expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

КАКВО ДВИЖИ ФОНДОВАТА БОРСА?

Най-важното условие за успешна и печеливша търговия с акции е познаването на силите, които движат фондовия пазар. Практически цените на акциите не зависят от това какво е казал еди-кой си икономист в незнам-коя си теория, а от това какво правят живите борсови играчи.


Основната маса участници на борсата са индивидуалните инвеститори. Те са милиони, държат най-голям дял от ценните книжа и когато не са уплашени или прекалено развълнувани, са объркани.

След тях идват стотиците пенсионни и взаимни фондове, чиито представители често се появяват по финансовите телевизии изпълнени със завиден оптимизъм.

Инвестиционните банки управляват неголеми портфейли, но техните анализатори имат силно влияние върху останалите участници на пазара.

Елитът се състои от шепата мастити инвеститори от рода на Уорън Бъфет и първокласните посредници като Vanguard, Black Rock, CSFB, Goldman Sachs, Merrill Lynch и Salomon Smith Barney. Те рядко бъркат посоката на пазара.

Това, което всъщност движи борсата, са последователно сменящите се вълни на оптимизъм и песимизъм сред инвеститорите. Новините сами по себе си не са важни: например понижаването на основния лихвен процент, което обикновено стимулира фондовия пазар, може да се тълкува като знак, че Централната банка е обезпокоена за състоянието на икономиката. Тогава вместо повишение на цените на акциите може да се получи паническа разпродажба. Ако преобладава оптимизъм каквито и лоши новини да постъпят, винаги им се намира позитивно тълкуване, а в краен случай те се омаловажават.

Понякога пазара се хваща като удавник за сламка за една-единствена положителна новина, най-често добри печалби за тримесечието или повишаване на рейтинга на някоя компания. При всяка вълна на оптимизъм цените на акциите отбелязват все по-високи върхове, а често в края на оптимизма се развива и мания: цените растат просто защото растат! Воден от мисълта "да не би другите да знаят нещо, което аз не знам" средностатистическият инвеститор наблюдава с интерес как цените на някоя компания, да речем Broadvision, правят нови и нови върхове. В един момент и той се включва, като купува акции и с това стимулира възходящото движение на цените. Тенденцията продължава, докато и най-скептично настроеният към Broadvision инвеститор реши, че може би си струва да вложи "разумна" сума. В този момент всеки е ентусиазиран, че цената ще расте завинаги. Да, но тъй като всички, които са могли, са се напазарували, вече няма кой да купува и да тегли цената нагоре.

През март 2008г. Broadvision се търгува на $ 93 за акция и по-проницателните играчи, които са купували на $ 12, 28, или 45 решават, че е време да реализират печалбите си. Тъй като липсва търсене, полетът на цените надолу е неудържим. На този етап страхът доминира и всеки гледа да избяга на "по-малка" загуба. В резултат през октомври м.г. цената потъна до 68 цента за акция. Тези, които са купували на $60, нека си я чакат да се възстанови... Внимавайте: промяната на тенденцията винаги остава незабелязана за обикновения инвеститор. Така например през 2008г., точно преди последната и най-силна фаза на възходящия пазар, индивидуалните инвеститори разпродадоха акции за близо 540 млрд. долара, или 5.9% от портфейлите си. Същите тези инвеститори се върнаха към акциите две години след това, само за да останат ужилени от резкия спад на основните индекси след март 2010г. При вълна на песимизъм цените се движат все по-надолу и обикновеният инвеститор всеки път си мисли, че акциите му са стигнали дъното, само за да открие, че дъно няма. И точно когато всички са убедени, че занапред цените има само да падат, пазара обръща.

Разминаването между очакванията на дребния и средния инвеститор и действителното движение на цените на акциите се използва за съставянето на контраиндикатори. Такива са съотношението между опциите за купуване и продаване, посоката на малките сделки и проучванията на мнението на инвеститорите. Когато тези показатели са много позитивни, най-вероятно пазарът ще започне да пада.

Поведението на масовия инвеститор прави движенията на пазара като цяло предсказуеми, което може да донесе печалба на по-съобразителните. Ако успеете да напипате "пулса" на пазара ще можете да купувате, когато цените растат, да продавате, когато спадат и да стоите настрана, когато картината е неясна. Разбира се, не е възможно винаги да сте на прав път, но е напълно достатъчно успешните ви сделки да са просто повече от неуспешните.




Няма коментари:

Публикуване на коментар