expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ОПАКОВЪЧЕН ЛИСТ

Опаковъчен лист се издава от продавача. Той съдържа списък на стоките, опаковани в различните колети, каси, пратки и други опаковъчни форми по брой, тегло, марка и пр. Опаковачния лист се използува главно, когато в отделните опаковки от една и съща партида стоки се съдържат различаващи се предмети, например при продажба на стоки от различен асортимент или при продажба на съоръжения, инструменти и прибори. Прието е един екземпляр от опаковачния лист да се поставя в опаковъчната форма, за която се отнася.

Може би това е един от малкото документи за които няма специални изисквания по отношение на съдържанието

Това се дължи най-вече на предназначението му да служи за улеснение на получателя.

Опаковъчният лист е придружителен документ, прилаган към документите, съпровождащи транспортирането на една стока. В него товароизпращачът описва на получателя съдържанието на отделните товари. Това се прави с цел да се онагледи информацията за броя и групировката на отделните стоки в превозното средство. Чрез тази информация продавачът може много бързо и лесно да установи съответствието или несъответствието на натоварените и получените товари.

Наименованието и описанието на отделните полета в документа е следното:

Продавач: Наименование на физическото или юридическото лице, продаващо стоката. Понякога в долната част от информационното поле се записва наименованието на товароизпращача или друг представител на продавача, действащ от негово име или по негова поръчка;

Получател на стоката: физическото или юридическото лице, упълномощено в договора или в друг документ да получи стоката;

Купувач: Физическото или юридическото лице, за което е предназначена стоката. Това е лицето, купуващо стоката;

Адрес за уведомяване: Възможно е адресът на получаване да е различен от адреса, на който трябва да се уведоми за доставянето на стоката. Ако случаят е такъв, изрично се посочват и двата адреса;

Справочни сведения: Единен справочен номер на документа, други справочни данни и номера;

Транспортна информация: Вид транспорт, транспортно средство, възможните места за претоварване, отправен пункт, пунктове за преминаване по време на транспортирането до местоназначението на стоката;

Местоназначение: Наименованието на мястото за окончателно приемане на стоката;

Количество и вид на опаковката: Описва се стоката в количествено измерение, вида и броя на опаковките, описание на самата стока съгласно Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките;

Статистически код: митнически код на стоката или стоков код в съответствие със съгласуваната номенклатура;

Тегло, бруто, кг.: тегло на стоката с опаковката в килограми или други съгласувани единици за тегло;

Обем, куб.см: Обикновено обемът се посочва в куб.м.;

Спецификация: Подробно изброяване на стоките по позиции;

Място и дата, подписи: Посочват се мястото и датата на съставяне, полагат се подписи на отговорните лица.

Опаковъчният лист се съставя най-малко в два екземпляра – по един за всяка от страните. Попълва се с печатни букви на ръка или на пишещо устройство.

Данните в него се съпоставят с данните в останалите, придружаващи сделката, документи – фактура, договор, митническа декларация и др.

Опаковъчният лист се попълва на ръка или на пишещо устройство. Съставя се поне в три екземпляра. По един за страните по операцията и един за организацията, извършваща транспортирането на стоките.

Попълненият и подпечатан опаковъчен лист служи за доказателство на броя, вида и теглото на стоките и техните опаковки. Служи и за извършването на съпоставки между информацията, отразена в него и останалите съпътстващи стоката документи (ЕАД, EUR.1, фактура и др.).




Няма коментари:

Публикуване на коментар