expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗНОС

Ефективното разпределение на ресурсите в глобален план е основната цел на обмена на стоки между страните. Съвременната търговия предлага нови предизвикателства и добри възможности за тази дейност. Това позволява отделни страни и производители да се специализират в области с най-добри и изгодни за тях условия. Така се задоволяват потребностите както на вътрешните така и на чуждите пазари.

И колкото и да изглежда, че международната търговия не се различава от търговията в страната, това не е съвсем така. Различията произтичат основно от оформянето на сделките под митнически режим, при който митницата изисква набор от документи за износ – експортни декларации, лицензии, разрешителни, съдържанието на част от тях е на чужд език, съответна валута и реквизити, съобразени със законодателството и търговските обичаи.

Преди да пристъпи към физическия износ, износитетят трябва да се съобрази със специалните и технически особености на приемната страна – мерни системи и стандарти, изисквания за качество.

Опаковката е предмет не само на стандартизация и законови изисквания, но зависи и от специфичните нужди на пазара.

И защитният, и промоционалният аспект на опаковката са от значение заради атмосферните условия на пазара и тези по време на превоза, обработката, престоя в складове и вериги. Трябва да се уточни размера и вида на опаковката, дизайна, законовите изисквания, езика и информацията на етикетите върху самата опаковка.

Износителите следва да са запознати с предписанията по отношение на етикетите във всяка една страна.

Всички тези фактори следва да се проучат добре преди експедицията на стоките. За успеха на една сделка по износа е необходимо добро проучване, детайлно договаряне, максимално събиране на информация, за да се избегнат скъпоструващи грешки. Когато се проучва експортния пазар като целеви район следва да се отчетат и факторите: климат, местоположение, портове (пристанища), разстоянията, ограничителни тарифи, мита и квоти, валутните ограничения и курсове.

Следващ важен етап е изборът на транспортиране и уговаряне на условията по доставката.

Тук за щастие има ясни правила, наложени от INCOTERMS, които улесняват изключително много страните.

Когато и условията и начина за разплащане между страните е уточнен, спокойно може да се пристъпи към осъществяване на сделката.

България, като страна – член на ЕС осъществява стокообмен в рамките на съюза при облекчен режим без митнически формалности. За клиенти извън общността важат други правила.

За безпрепятствено преминаване на стоките през складове, товарни и разтоварни терминали, митници и граници, комплектът с документи за износ, следва да е пълен и да съдържа подробна и вярна информация.

Изготвянето на по-голямата част от документите, изисква компетентности, заради което се възлагат на професионалния опит на посредник – митнически агент или спедитор.

Съгласно Закона за митниците, всяка стока, предназначена за износ подлежи на деклариране с формуляри, отговарящи на специални изисквания.

Основните документи са:

Единен административен документ (ЕАД), по-популярен като митническа декларация се представя в митническото учреждение, окомплектовано с пакет от задължителни документи за износ:

Експортната фактура (Commercial invoice) е първият и най-важен документ, въз основа на който се представя митническата декларация по износа. Тя се изготвя обичайно от производителя и съдържа номер и дата и всички параметри на договорената сделка – коректни имена и пълни адреси на продавач и купувач, наименование на стоката, количество, единична цена, стойност в зависимост от условията на доставка с включен или не транспорт, условия и вид на плащане (акредитив, трансфер, уговорени частични авансови и отложени плащания), банкови реквизити, данни за вида транспорт, митнически тарифни кодове, опаковки и тегло.

Опаковъчен лист (Packing list) е съпътстващ фактурата документ, с подробна и детайлна информация за натоварената стока – общо и поотделно в транспортна опаковка – количество, тегло бруто и нето, обем, номерация, маркировка.

Сертификати за качество, количество и произход на стоките (Certificates quality, quantity, origin) са обичайни документи съпътстващи износа. Първият се издава от производителя, вторият потвърждава опаковъчния лист, а третият се издава и заверява от БТПП.
Анализни, здравни и технически сертификати и спесификации, издадени или заверени от оторизирани лаборатории и организации – документите доказват годност, безвредност и параметри покриващи изисквания за опазване на околната среда.
Декларация за превозване на опасни стоки – когато стоките са класифицирани с клас опасност по международната скала ADR (IMO) и UN номерацията на ООН.
Международната товарителница е тристранен договор между изпращач, превозвач и получател и служи като доказателство по отношение на точност и срочност на доставката в крайния приемателен пункт.

В зависимост от вида на транспорта може да бъде морска (Bill of lading), комбинирана (Combine bill of lading), автомобилна (CMR), железопътна (Railway) или въздушна (Air Waybill). Документ, който в пълен обем носи информацията от фактурата (без цени и стойност), както и подробна информация за превозното средство, маркировка, отправно и получаващо пристанище (място), информация за превозвача, агента, условия на плащане на навлото. В случаите на морски транспорт коносамента (B/L) представлява ценна книга, издавана в трипликат и само приносителят на трите оригинала може да получи стоката.

Фитосанитарен или ветеринарен сертификат – изискват се в зависимост от спецификата на стоката, когато се касае до опазване живота и здравето на хората, животните и растенията и заради растителния или животински произход на изнасяните продукти.

Сертификат за движение на стоките EUR 1 – попълва се на защитена бланка и се отнася за стоки, произведени в ЕС. Удостоверяването на този преференциален произход на стоките е важен при изчисляването на вносните мита, които ще плати получателя. Сертификатът се попълва от изпращача върху стандартен формуляр и се предоставя на митническите служби за заверка. Сертификатът за движение EUR 1 е валиден за превоз на стоки както в ЕС, така и до редица арабски държави – Египет, Алжир, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Палестина, Сирия, Тунис.

ТИР карнет за превоз с автомобили или сухопътни контейнери. Издава се по силата на международна конвенция ТИР и представлява гаранционен документ за транзитиране на стоки при обезпечаване на митнически вземания до размер на 50 000 шатски долара. За България оторизиран издател е AEBTRI, член на IRU.

Удостоверение за износ от съответен за целта държавен орган – при квоти и лицензионни сделки на стоки с възможна двойна употреба, препарати за растителна защита, лекарства, опасни химически вещества, застрашени видове на дивата флора и фауна, семена за посев, необработен дървен материал, прекурсори на наркотични вещества и др.

Застрахователна полица – в зависимост от паритета на доставка, определен от INKOTERMS се разпределят и отговорностите по поемане на риска. Когато разходите до крайната дестинация са за сметка на износителя, то и застраховането е негово задължение.

Заверки на документите в Консулски отдел на МВнР или от чужди посолства.

Много често при износ за трети страни се изискват преводи, легализация и заверка на деклариращи текстове. Това се извършва по установен ред и срокове при заплащане на съответни такси.

Пълното, правилно и вярно попълване на представяните документи за износ са гаранция за безпрепятствено доставяне, безпроблемно разплащане и е белег за лоялно партньорство и конкурентноспособност на основата, на които могат да се изградят дългосрочни и ползотворни търговски взаимоотношения.




Няма коментари:

Публикуване на коментар