expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

СЪВРЕМЕННИ ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА И ВЛИЯНИЕТО ИМ ВЪРХУ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ФИНАНСИ

Съвременната световна икономика е единна глобална икономическа система, която включва националните стопанства на държавите в света, транс националните корпорации и банки, икономическите съюзи между отделни страни, големите мегаполиси, офшорните зони, международните организации и отделните физически лица, олицетворяващи големи транснационални компании. Посочените елементи на световната икономика са свързани помежду си с многообразни икономически отношения, което придава на системата органично единство.

Сегашният вид на световната стопанска система се формира в края на 70-те и началото на 80-те години на XX век. От тогава тенденциите, които довеждат до формирането на нейния нов вид непрекъснато се развиват и задълбочават и се превръщат в неотменими свойства на световната икономика, която често се нарича мегаикономика, с което се подчертават качествените различия на сегашната, от преди посочения период световна икономика.

При анализа на съвременните международни финанси, трябва да се имат предвид редицата специфични свойства и тенденции в световната икономика, които основно могат да се представят по следния начин:

ПървоГлобализацията, като тенденция в развитието на  световната икономика надхвърля рамките на чисто икономическите процеси и обуславя зараждането на единен глобален свят.
Глобализацията може да се определи като комплекс от протичащи в планетарен мащаб взаимно свързани и обусловени процеси, във всеки от които съществува механизъм за саморегулиране.

Саморегулирането трябва да се разбира като процес, който е свързан относително с най-малкото недоволство или въздействие и протичащ в някоя от точките на света, и който винаги в една или друга степен се отразява на хода на събитията в световен мащаб. Получавайки сигнали за изразяваните недоволства или промени, единната глобална система си изработва компенсаторни реакции, които преодоляват съществуващите недоволства и процесът се възвръща в състояние на равновесие.

Когато изразяваните недоволства са с мощно въздействие, компенсаторните сили може да не овладеят процеса и тогава се преминава във фаза на неравновесие.

Съвременният глобален свят може да се дефинира като съвкупност от взаимосвързани и частично саморегулиращи се процеси. Глобалните процеси постепенно и еволюционно създават общопланетарните очертания за обратна връзка. Точно тези глобални връзки осигуряват единството на световната икономика.

ВтороФормиране на постиндустриални общества в развитите страни. За постиндустриалната икономика е характерен високият относителен дял на услугите в брутния вътрешен продукт /БВП/, /обикновено над 60 на сто/.

В този контекст може да се говори за развитите в икономическо отношение страни, преди всичко САЩ и страните от Европейския съюз /ЕС/, че са постиндустриални страни. Трябва да се има предвид, че процеса на постиндустриализация е особено сложен и се развива двуяко. От една страна протичат процеси, които са свързани с развитието на информационните дейности и информационните технологии, а от друга страна протичат процесите на превръщането на икономиката в икономика на обслужването, и на услугите. Същността на втория аспект от този процес се заключава в обстоятелството, че все повече хора напускат промишлеността и преминават на работа в сферата на търговията, туризма, транспорта, хотелиерството,  общественото хранене и т.н. Често пъти това преминаване от промишлеността и селското стопанство има принудителен характер, тъй като свнедряването на нови технологии в тези отрасли, се намалява нуждата от работна сила в тях.

ТретоСъздаване и развитие на информационни икономики, т.е. информатизация на икономиката. Същността на тази особеност и тенденция се проявяват като процес на постепенно повишаване на делът на хората, които се занимават с информационна дейност, при относително намаляване на онази част от хората, работещи в промишлеността и селското стопанство.

Информационната икономика има редица характерни черти, основните от които са:
- нарастване на относителния дял на доходите от информационна дейност към общия обем на доходите в страните. Към информационните дейности се отнасят, тези извършвани в сферата на управлението, финансите, научно-изследователските
работи и др. Информационната дейност се оценява за над 12 трил. долара, което е около 35 на сто от световния БВП.
- голям относителен дял на по-високото образование и информацията в нарастването на БВП. Информационно- иновационния фактор формира около 85 на сто от ръста на БВП в САЩ и другите развити страни. Използването на информационния фактор за развитието на съответната страна е в тясна зависимост от икономическата мощ на страната. В тази област на съвременния етап безспорен лидер са САЩ, на които се пада над 70 на сто от общия размер на базата данни, както по количество, така и по съхранение.
- висок относителен дял на информационния сектор в БВП на страните. Обикновенно към информационния сектор на икономиките се отнасят не всички информационни дейности, а само непосредственото производство на информационни стоки.

Световният информационен производствен отрасъл се оценява на около 6 трил. долара. Основата на този отрасъл е информационната индустрия, т.е. производството   на разнообразна компютърна техника, средства за информатизация и комуникация, програмни продукти и др. Обемът на произвежданата от тази индустрия продукция надхвърля 1,2 трил. долара.

Специалисти прогнозират, че към 2015 г. в информационната индустрия може да бъде заето до 55 на сто от населението на някои развити страни.

Структурата на информационната икономика непрекъснато се усъвършенства и изменя. През последните години в информационната индустрия се обособява интернет-икономиката, която включва интернет-търговията, интернет-банкирането, интернет рекламата и др. Това дава основание да се счита, че интернет-икономиката е затворена самостоятелна и в голяма степен завършена подсистема на световната икономическа система.

ЧетвъртоУтвърждаването на единни информационно - финансови институти.  Финансовото обръщение в съвременни условия може да се формулира като определена форма на значителен оборот от информация. Парите се проявяват преди всичко като информационен продукт. Това особено ясно се вижда с появата на електронните пари. Парите, ценните книжа и другите финансови инструменти, постепенно се откъсват от видимите и осезаеми материални носители и все повече показват информационната си същност. 

Протичащите процеси в това направление се характеризират с редица особености в проявлението си като:
- формиране на организационни и технологични информационни обединения и финансово-компютърни мрежи. Повечето от глобалните мрежи като FOREX, Global Costadien, SWIFT и др., са едновременно и информационни, и финансови системи.
Междубанковата компютърна система за електронни разплащания SWIFT, обединява около 8 хил. банки, обслужва търговски операции, извършват се сделки с ценни книжа. Тази система предава над 6,9 млн. съобщения на ден.
- развитие на електронното банкиране. Съвременните банки се утвърждават не само като финансови, но и като информационни организации. Често пъти тяхната дейност наподобява работата в информационно изчислителните центрове или консултантските компании.
- формира се единна световна информационно - финансова организация, която ръководи основните финансово- информационни потоци и определя правилата за функциониране на информационно-финансовата система.

ПетоПротичат процеси свързани с финансизацията на икономиката. Те показват увеличаването на относителния дял на финансовия сектор на икономиките в БВП на света и развитите страни. 

Значението на този сектор все повече нараства и намира следните основни проявления.
- увеличава се общото количество на финансовите услуги в общото количество услуги.  В развитите страни финансовите услуги представляват над 55 на сто от всички услуги.
- увеличава се частта на финансовите активи в балансите на предприятията.
- увеличава се обема на операциите на финансовите пазари в сравнение със стоковите пазари. Срещу всеки долар вложен на стоковия пазар, стоят 60 долара вложени на финансовите пазари.
- увеличава се частта на финансовите инструменти в имуществата и спестяванията на населението, при намаляване на дела на банковите депозити и реалните активи. Като потвърждение, е обстоятелството, че над 45 на сто от населението на САЩ са притежатели на акции и колебанията на цените на фондовите пазари в значителна степен определят тяхното лично богатство.

ШестоВ световната икономика протичат процеси на транснационализация. Транснационалните корпорации /ТНК/ на съвременния етап са около 60 хил., а техните дъщерни задгранични филиали са над 500 хил. в почти всички страни. Теконтролират около 50 на сто от световното промишлено производство, над 63 на сто от световната външна търговия, около 80 на сто от патентите и лицензите на нова техника, технологии и ноу-хау.

Транснационалните компании контролират до 90 на сто от световния пазар на пшеница, кафе, дървен материал и др., около 75-80 на сто от търговията с бананите, нефта, оловото, чая и др.
В Сингапур 90 на сто от експорта се осъществява от ТНК. Във Великобритания този дял е 80 на сто, а в САЩ – около 50 %.

Седмо В световната икономика са на лице тенденции на създаване на идеологическо и институционално единство.
В основата на глобализацията са либералните ценности за свобода, равенство и собственост. Чрез образователната система, чрез средствата за масова информация и глобалната информационна система тази идеология успешно се разпространява и се формира общественото съзнание. В света постепенно се налагат правила за пазарно и обществено поведение.

В юридическата област този процес се проявява в признаването на водещата роля на международните правни норми над националните, в уеднаквяване на законодателните  норми и принципи, в сближаването на националните законодателства с правните уредби на англоезичните страни или страните от континентална Западна Европа /у нас законодателствата със страните, членки на Европейския съюз/.

Съществена роля за глобализацията на институциите играе ООН с нейните дъщерни организации, а също и икономическите и финансово-кредитните организации, Международния валутен фонд /МВФ/, Международната банка за възстановяване и развитие, известна повече като Световната банка и др. Под силното въздействие на световните информационни средства за масова информация повсеместно /особено в големите световни градове/ се формират еднакви стандарти за делово и житейско поведение. Хората от много страни, гледайки едни или други телевизионни предавания или ползвайки информацията в Инернет, все повече се идентифицират с представителите на единната глобална цивилизация, все повече се чувстват като граждани на света.

ОсмоСветовната икономика все повече се екологизира. Относителният дял на разходите, които правят държавите или отделните компании за екологични проекти, все повече се увеличават. Все повече се разширява и усъвършенства екологичното законодателство в страните по света. Стандартизират се екологичните правила и норми. Все повече нараства значението на глобалните екологични проблеми, свързани със затоплянето на климата на планетата,   замърсяване на околната среда, унищожаването на горите и др., които изискват обединените усилия на хората от различните страни, за да бъдат решени.

Тези и други тенденции и процеси, протичащи в световната икономика, оказват съществено влияние на международните финанси и предявяват към тях нови изисквания, продиктувани от реалния съвременен живот.





Няма коментари:

Публикуване на коментар