expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

В ПАМЕТ НА БОТИО ТАЧКОВ


Този авторитетен българин с достолепна осанка и предразполагаща усмивка е успял да преодолее най-тежките недостатъци на двете световни социални системи.

Удивително е как човешкият живот понякога може да побере толкова различни лица на съдбата: от мините край Перник до една от най-влиятелните фамилии в света – Рокфелер. Професорът е осъществил безспорно по най-блестящ начин американската мечта, но без да накърни верността си към Отечеството. Може би това е причината, която въпреки големите успехи, го подтиква да се върне, за да сподели своя опит в изграждането на демократична България. Друг въпрос е дали различните поколения политици и икономисти у нас успяха да се възползват от таланта на този достоен българин?

Кой е проф. Ботьо Тачков?
Проф. Ботьо Тачков е един от най-известните и преуспели българи в САЩ. Емигрира зад oкеана през 1962 г. и не след дълго става научен сътрудник в Колумбийския университет, където прави докторат и преподава. През 1968 започва кариера на Уолстрийт и се издига до президент на инвестиционна банка. Амбициозният български имигрант работи дори в американското Министерство на външните работи, в Световната банка и в ООН като икономически съветник. Отличен е с престижните награди „Елинор Рузвелт” и „Фулбрайт”.

Този световноизвестен икономически експерт е автор и на няколко любими на българските читатели автобиографични книги преиздавани многократно. И въпреки това, се оказва, че проф. Ботьо Тачков не е достатъчно популярен в България.

И тъй като почтените, трудолюбиви и добронамерени хора в момента тук наистина са малко познати поради някаква самоунищожителна национална конюнктура – за проф. Тачков трябва да се говори, дори защото младите българи, на които принадлежи бъдещето, имат нужда от истински примери на мащабно държавническо мислене и родолюбие.




Няма коментари:

Публикуване на коментар