expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ПОЗИТИВНА НАУКА ЛИ Е ИКОНОМИКАТА?

Една от най-фундаменталните заблуди царяща сред политици, медии и обикновените хора, е, че икономическата наука по някакъв начин е безпогрешна, ясна и предвидима. Причината е проста – икономиката се свързва с математиката, но в действителност е много по-близка дисциплина до психологията и обществената социология.

Това уж би трябвало да стане ясно на всеки, който е имал неблагоразумието да наблюдава дебат на някаква икономическа тема между дипломирани икономисти. В една истинска точна наука, всички работещи в дадена сфера учени използват получените данни и търсят едни и същи изводи, които да потвърдят, че дадена хипотеза е факт. Също така, една истинска точна наука е прогресивна, но икономиката и финансите са циклични. При икономистите, всеки вид данни бива използван и изкривен, така че да потвърждава лични позиции, преценки и често чиста проба спекулации.

Медиите, чиито основни кадри, често идват с дипломи от фрапиращо безсмислената специалност журналистика, вземат хипотезите на различни икономисти и след това пускат ясни, категорични статии, базирани на тях, превръщайки предположенията във факт.

След това гражданите и политиците, обикновено прекалено заети/мързеливи да проверят фактите, които им се представят, се включват в дебата със своите собствени странни и изкривени представи за случващото се.

Истината е, че единственото научно в икономиката е икономическата история. По същество тя представлява единствения достоверен и ясен начин, да видим какво работи и какво – не.

За съжаление, днес медиите предпочитат да информират хората за финансови модели и предсказания, отколкото факти. Това не е само феномен в България, а силно разпространено навсякъде. С навлизането на интернет в живота на хората, се предполагаше, че ще се превърнем в едно по-зряло и образовано общество. Вместо това, интернет ни позволява да видим огромните пробойни в реториката и позициите на днешното поколение световни политици, икономисти, анализатори и експерти.







Няма коментари:

Публикуване на коментар