expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

МОНОПОЛИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ (ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА XIX в.)

Домонополистическият капитализъм обхваща времето от 1642 г. до началото на 70-те години на XVII в., т.е. от Англо-буржоазната революция до началното формиране на монополните обединения. Това е времето на класическият капитализъм с характерната за него монополна конкуренция.

Първият етап на домонополистическият капитализъм се вмества от Англо - буржоазната до Френско - буржоазната революция. По основното си съдържание това е етап на манифестният капитализъм. През него продължава процесът на първоначално натрупване на капитали, утвърждават се буржоазните нации, държави и идеология. В рамките на тапа съществуват значителни феодални остатъци. В някоои страни на Централна и Източна Европа продължават да господстват феодални отношения.

Вторият етап започва от Френско-буржоазната революция и индивидуалният преврат, който също се извършва в Англия и завършва в началото на 70-те години на XIXв. Този етап се характеризира с бързото развитие на производствените сили, което дава възможност на самата капиталистическа система да получи своята адекватна основна машинална техника. През този етап се ликвидират феодалните остатъци и окончателно се утвърждава капиталово - стопанска система. Особена роля на катализатор в началната фаза на развитие на капитализма на ВГО. Те имат дълбоки социално-икономически последици. разширяването на вътрешния пазар и създаването на световния пазар след ВГО дава тласък за преминаване към по-едро капиталистическо производство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар