expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ПРЕОДОЛЯ КРИЗАТА (2008-2011)

Световната икономика е в най-добрата си форма от година и половина насам, според проучване сред инвеститорите, направено от финансовото издание Bloomberg.

Близо две трети от 862 души, участвали в изследването, определят световната икономика като стабилна или подобряваща се. За сравнение, през май тази година, когато бе направено същото проучване, едва половината изразяваха подобно мнение. Инвеститорите очакват щатският Федерален резерв до продължи с помощта си за икономиката посредством операции на паричните пазари по обратно изкупуване на облигации.САЩ бе посочена като страната, чиито пазари ще предоставят най-добри възможности за инвеститорите през следващата година за осмо поредно тримесечие.

Китай е поставен на второ място, променяйки тенденциите от предходните тримесечия и изкачвайки се сериозно от четвъртото място, заемано от страната от проучването през септември. “Глобалната икономика се подобрява, възстановявайки се благодарение на САЩ и развиващите се пазари“, коментира Андреа Гуци, отговорен за изследването. „Все повече хора забогатяват, а бедните стават все по-малко“. Акциите се сочат като най-добър избор, като един от трима смятат, че те ще са най-добре представящият се клас активи през следващата година. Недвижимите имоти са посочени на второ място като класа активи с очаквана най-добра доходност. Растящият оптимизъм сред инвеститорите за световната икономика не се е отразил на очакванията им за финансовия сектор. Около седем от десет смятат, че големите банки ще продължат да понижават изплащаните възнаграждения през следващата година и ще съкратят поне 188 000 работни места в следващите две години. Промяната на регулацията на сектора се сочи като основна причина за тези негативни очаквания.

Трима от четирима участници в анкетата смятат, че „фискалната пропаст“ ще бъде избегната след споразумение между администрацията на Обама и лидерите на Конгреса. От ОИСР предупредиха през тази седмица за потенциална рецесия, ако до споразумение в САЩ не се стигне. Близо половината от инвеститорите планират да повишат експозициите си в акции през следващите шест месеца, в сравнение с двама от петима през септември. Най-бичи настроени са участниците за щатските акции, като основната част от тях прогнозират ръст на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 през следващата година. За сравнение, индексът се е повишил с 12% през тази година. Щатските компании се смята, че са с по-добър потенциал за печалби, баланси и достъп до капитали, според някои участници. Междувременно цените на имотите в САЩ са регистрирали ръст от 3% за годината до септември, което е най-много от 12-те месеца до юли 2010 г. Суровините са загубили част от привлекателността си при последното изследване. Само 12% от анкетираните смятат, че те ще са най-добре представящият се актив през следващата година, в сравнение с 18% при изследването през септември. Инвеститорите остават негативно настроени и по отношение на облигациите. Четиридесет и осем процента от анкетираните смятат да намалят държаните в щатски държавни облигации инвестиции през следващите шест месеца. Това е най-много от май 2011 г. Повече от двама от петима инвеститори очакват страните от ЕС да предлагат най-лошите инвестиционни възможности през следващата година. Вторият регион с най-лоши очаквания е Япония, посочена от 23% от анкетираните, следвана от страните от Близкия Изток със 17%. Половината от изследваните не очакват военни удари срещу Иран.





Няма коментари:

Публикуване на коментар